Müslümanlar yardım bekliyor! Böyle giderse kaos olur.
-
HABER 7 – ÖZEL
Etiyopya’da, başkent Addis Ababa’yı çevreleyen altı kasabayı modern bir şehir inşa etme bahanesiyle birleştirme kapsamında geçen yıl Oromiya bölgesinde ‘Shegger City Projesi’ başlatıldı. Etiyopya hükümeti bu yönde yasa dışı olduğu gerekçesiyle yüzlerce bina, konut ve camiyi yıkmaya başladı. Resmi olmayan raporlara göre yetkililer, Shegger City için yaklaşık 200.000 konutu, 19 camiyi ve Kuran okulunu yıkmıştı. Etiyopya’da Müslümanlar, Cuma günü Addis Ababa’da cuma namazından sonra kentin en büyük camisinin yakınında kentsel proje kapsamında camilerin yıkılmasına silahla tepki gösterdi. Etiyopya güvenlik güçleri 5 kişiyi öldürürken onlarca kişi de yaralandı.
Afrika’nın Etiyopya bölgesindeki Müslümanlara yönelik sistematik düşmanlık ürkütücü olurken, olayların bir din savaşına dönüşmesinden endişe ediliyor. Müslümanlara karşı acımasız bir politika izleyen Etiyopya hükümeti, sahte propagandalarla uluslararası kamuoyunda kendini haklı çıkarmaya çalışıyor. Öte yandan yerel bilgiler, Müslümanların kelimenin tam anlamıyla baskı altında olduğunu gösteriyor. Etiyopyalı İnsan Hakları Savunucusu Dr. Adil Abdulkadir Harari, Haber7’ye özel açıklamalarda bulundu.
Etiyopyalı İnsan Hakları Savunucusu Adil Abdulkadir Harari İşte röportajımız:
- Etnik (Tigray Savaşı) çatışmalardan sonra Etiyopya’daki durumu nasıl görüyorsunuz?
Etiyopya’daki Tigray Savaşı uzlaşmayla sonuçlanmış olsa da, Etiyopya’nın çeşitli yerlerinde çözülemeyen ve uzlaşma sağlanamadığı takdirde her an patlak verebilecek olası çatışma durumu kelimesi kelimesinedir. Hükümetin bu konudaki operasyonları çeşitli bölgelerde devam ediyor.
- Etiyopya Hükümeti’nin son dönemde Müslümanlara yönelik tutumu, özellikle Addis Ababa ve çevresindeki camilerin yıkılması, sebepleri ve sonuçları hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Addis’te şu ana kadarki durumu özetlemek gerekirse: Başkent çevresinde inşa edilmesi beklenen Shegger city projesinin başlamasıyla birlikte çok sayıda Müslüman’ın yaşadığı evler ve camiler yıkılıyor. Protestolar nedeniyle şimdiye kadar 21 cami yıkıldı ve 10 kişi hayatını kaybetti. Üstelik onlarca kişinin de tutuklandığı biliniyor.
- Etiyopya İslam Konseyi ve Etiyopya hükümeti bu cami yıkımlarına ve Müslümanlara yönelik şiddete karşı nasıl bir tavır alıyor?
Etiyopya İslam Şûrası’nın bu konudaki tavrı şu şekildedir: Zulmü açıkça reddetmekte ve yaşananlardan hükümeti sorumlu tutmaktadır. Bu konuyla ilgilenen bir küme hükümet yetkilileriyle görüşmeye devam ediyor. Etiyopya hükümeti ise bu bahis konusunda bölünmüş görünüyor. Bir grup camilerin yıkılmasının yanlış olduğunu ve bunu açıkça dile getirdiğini savunurken, diğer grup yapılanların sadece Müslümanlara yönelik olmadığını, tüm kaçak yapılara yönelik olduğunu savunuyor.
Merkezi hükümet bu konuda henüz net bir duruş belirlememiştir.
- İslam Konseyi’nin son cuma namazında eylemsizlik kararına uyan Müslümanlara yönelik şiddet ve keskin nişancı infazları hakkında ne düşünüyorsunuz ve bu konuda neler yapılabilir?
Müslüman Etiyopyalılar bu talihsiz olayın hiçbir koşulda kabul edilemez olduğunu düşündüler ve yansıtmaya devam ediyorlar. Zulüm bu haliyle devam ederse ülkede büyük bir kaosa neden olur.